- Štítky blogu
- Úvod
- blog
- gurmánské zážitky
- Maďarsko - místní kuchyně
Maďarsko - místní kuchyně
Maďarsko je známé svou kvalitou a hojností jídla. Pro typický pokrm nemusíme chodit daleko, základní potravina - chléb - je velmi oblíbený. Najviac sa vyskytuje biely chlieb, v supermarkvšak môžete nájsť aj chlieb tmavý. Ne nadarmo maďarské přísloví říká, že jídlo bez chleba není jídlo.
V této zemi se konzumuje velké množství masa, především hovězího nebo vepřového. V oblastech, kde jsou řeky a jezera, zejména u Balatonu, se Maďaři těší velké oblibě konzumace ryb, např. domorodý balatonský candát - "fogas".
Nejčastěji používané koření v maďarské kuchyni je paprika, sůl i koření. Další oblíbené suroviny jsou zelí a kyselá smetana. V této kuchyni je velká část jídel vypraných - ryby i zelenina nejsou výjimkou.
Z Maďarska pochází nám velmi oblíbená uzenina - čabajky - pikatní klobása kořeněná paprikou. Další oblíbenou uzeninou je debrecínky, se kterou se u nás běžně setkáváme v obchodech a která pochází z města Debrecen.
Sladké jídlo jako jsou palacinky nebo štrúdly s tvarohem a koprem, švestkami nebo mákem není výjimkou.
Typická maďarská jídla:
Gulyás - klasický typický pokrm maďarské kuchyně. Jde v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, cibule a brambor spolu s pálivou paprikou.
Szegedínský guláš - do guláše se ještě navíc přidává kynuté zelí.
Halászlé - polévka z několika druhů ryb s rajčaty a zelenými paprikami. Je velmi vydatná, proto se dá jíst jako hlavní jídlo. Tato polévka je původní jídlo rybářů, kteří ji vařili v kotlíku nad ohněm.
Langoše - Z kynětého těsta se vyvaluje placka, která se smaží v oleji. Najdete ji skoro v každém rychlém občestnění a podává se v nejrůznějších variantách - s zelí, česnekem, sýrem, šunkou nebo koprem.
Palacsinta - palacinka podávaná s různými náplněmi - buď na sladko - třeba s tvarem, ořechy, mákem, lekvárem, skořicí a jablky, nebo také na slano - se sýrem, s houbami.
Kolosvárské plněné zelí (koloszvary töltött káposzta) - kapustný list plněný oblíbenými surovinami maďarské kuchyně, jako je například maso s rýží, vejci a cibulí.
Pogácsa - také Pagáč, sladká nebo slaná varianta pečiva z kvasnicového těsta
Nápoje:
Černá káva - je oblíbenější než čaj, pije se velmi silná a Maďaři jí začínají každé ráno
Pálinka - maďarská pálenka, která je známá u nás jako pálenka - hruškovice, meruňka
Pivo - produkce vlastního piva není příliš rozšířená, proto se do Maďarska dováží i z České republiky
Víno - k nejznámějším vínům patří bezesporu víno Tokajské - je spíše sladké a pije se převážně ke sladkým pokrmům.