- Úvod
- PAELLA PÁNVE, HOŘÁKY A JEJICH SOUPRAVY
PAELLA GASTRO PÁNVE, HOŘÁKY GARCIMA A JEJICH SOUPRAVY
Paella pánev či spíše paellera je nízká nádoba kulatého tvaru opatřená uchy, která je se používá k přípravě španělského pokrmu paella, typického španělského jídla z rýže, podobného rizotu nebo pilafu. Pánev Paella pochází ze španělského města Valencie. Lidé, kteří ve Španělsku nežijí, paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm, vyskytující se v oblasti Valencie. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera a výsledný pokrm je méně lepivý.