- Štítky blogu
- Úvod
- BLOG
- Gurmánské zážitky
- Paella - tradiční pokrm španělské kuchyně
Paella - tradiční pokrm španělské kuchyně
PAELLA je tradiční pokrm španělské kuchyně pojmenovaný po široké kovové pánvi na které se nejen připravuje ale i podává. Nepřehlédnutelná smaltovaná pánev Paella nebo pánev Paella z leštěné oceli přímo ze španělské Valencie využívaná v domácnostech ale i v restauracích a pohostinství má vysokou životnost díky neuvěřitelné odolnosti materiálu. Pánev se nezdeformuje, ani když je vystavena přímému ohni. Pánev je vyrobena z leštěné oceli s následnou keramickou povrchovou úpravou tzv. smaltování. Paella pánve jsou vhodné pro vaření na plynových vařičích ale také přímo otevřená ohniště nebo pánve Paella na grilovacích roštech protože se u nich snadno reguluje intenzita plamene. Za tímto účelem najdete v naší nabídce zvláště vhodné hořáky Garcima o různých velikostech a výkonech. V kombinaci s vhodným stojanem lze vytvořit Paella soupravy podle vašich potřeb. Základní ingrediencí paelly je španělská kulatozrnná rýže, zelenina králičí nebo kuřecí maso a mořské plody a receptů a variant je nepřeberné množství. Je to opravdová lahůdka z jedné pánve. Na oslavu těchto pokrmů se každoročně koná Mezinárodní den paelly - WORLD PAELLA DAY. Den, ve kterém Valencijci sdílejí své skvělé jídlo, recepty i přísady se zbytkem světa. Tento pokrm totiž už dávno překročil všechny hranice a s osmi miliony každoročních vyhledávání na internetu, z něj činí čtvrté nejdůležitější jídlo na planetě.
Recept pro vás: Paella s kuřecím masem (4 porce)
Ingredience:
8 stroužků česnek
1 snítka šafrán
1 lžička kurkuma
1 ks citrón
100 ml olivový olej
8 šálků kuřecí vývar
1 lžička paprika červená
1 ks paprika červená
1 ks paprika žlutá
0.5 lžičky pálivá paprika
1 šálek suché bílé víno
1 ks jarní cibulka
2 ks červená cibule
4 šálky kulatozrnná rýže
400 g krájená rajčata Valfrutta
4 ks kuřecí stehenní řízek bez kůže
Postup přípravy:
1. Červenou cibuli pokrájejte na měsíčky, papriky na kostičky velikosti sousta. V hluboké pánvi rozpalte olej, cibuli a papriky na něm krátce zprudka opečte a dejte stranou. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky, osolené opepřené a lehce zaprášené kurkumou. Jakmile maso začne restovaním hnědnout, vraťte do pánve orestované papriky a cibuli. V této fázi přisypte rýži a za stálého míchání nechte zrnka zesklovatět.
2. Přilijte víno a krátce promíchejte, než se odpaří, poté vlijte konzervu krájených rajčat. Nyní krátce orestujte, přidejte šafrán, sladkou a pálivou papriku. Promíchejte a přilijte část vývaru. Zmírněte plamen a po odpaření části vývaru přilijte zbytek. Znovu krátce promíchejte a nechte bez míchání rýži dovařit na opravdu mírném plameni. Zhruba 8 minut před koncem vaření zapíchejte do rýže po obvodu pánve a doprostřed celé stroužky česneku a na měsíčky pokrájený citron i s kůrou. Česnek během posledních minut v pánvi změkne a zesládne. Citron dodá pokrmu vynikající chuť. Jakmile je rýže měkká, přikryjte pánev alobalem a nechte alespoň 10 minut odpočinout. Veškeré tekutiny se stačí tímto postupem vsáknout do rýže.
3. Paellu servírujte posypanou čerstvou jarní cibulkou.