- Štítky blogu
Recept na cikánský guláš
Klasický guláš na ohni vařený je u nás oblíbený, ale větší oblibě se začíná těšit i jeho podoba s červenými paprikami. Chuť samotných drápků se do omáčky krásně promítne a díky nim to není úplně obyčejný guláš, ale takový, jehož chuť vás osloví. Vychutnat si ho můžete s vaší oblíbenou přílohou, u našich dětí jsou to těstoviny.
ingredience
600 g předního hovězího masa
600 g vepřového plecka
300 g cibule
100 g masti
5 ks větších stroužků česneku
3 ks masné barevné papriky
3 ks rajčat
2 ks pikantní klobásy (maďarská, cikánská ... . . . . . . . . . . . .)
5-8 lžic rajčatového přetlaku
2-3 lžíce mleté pálivé papriky
2 lžíce mletého černého koření
1 lžíce majoránky
1,5-2 l vývaru z kostí nebo vody a 3-4 ks bujónu
0,4 l červeného vína a sůl
postup:
1. Do kotlíku zavěšeného na trojnožce nad ohněm dáme mast, jakmile se rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Až cibule sklovita, přidáme rajčatový přetlak a na velké kostky nakrájené maso, hojně osolíme, okořeníme černým kořením a pálivou paprikou, jakmile se maso zatáhne, kotlík zalejeme červeným vínem a vývarem
3. Vaříme v kotlíku na oheň, až obě masa mírně změknou, tak 90 minut, občas pokrm zamícháme
4. V této fázi do kotlíku hodíme na osminky nakrájená rajčata a papriky nakrájené na proužky, také na kolečka pokrájené klobásky
5. Guláš okořeníme černým kořením, majoránem a dochutíme přelisovaným česnekem, případně solí, opět necháme ještě tak 30 minut povařit a můžeme podávat nejlépe s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.
Doporučení: Tento recept má snad tisíce obměn, například se kombinují i jiné druhy masa, jako maso kuřecí, barání, králík... Také zelenina se používá, což se právě urodila na poli, včetně brambor. Často se do guláše tohoto typu přidávají i čerstvé bylinky. Víno lze nahradit i destilátem, jen se použije přiměřené množství, známe je i variantu s pivem.
Poznámka. Tento pokrm má kořeny v Maďarsku, tam k přípravě gulášů používají pravou pikantní maďarskou papriku, která má úžasnou osobitou chuť.